Klemmen of knarsen (bruxisme)
Sinds enige jaren vallen alle vormen van klemmen en knarsen onder dezelfde noemer. Bij deze aandoening zal samen met uw tandarts gekeken worden naar de behandelmogelijkheden. U kunt hierbij denken aan bescherming van de tanden door middel van een bitje. Daarnaast zal er een analyse worden gemaakt van mondgewoonten, de coördinatie en balans van uw spieren en is er aandacht voor overige bijdragende factoren zoals houding. (Kijk hier hoe houding de mondopening kan beïnvloeden)
Als kaakfysiotherapeut (craniofaciaal therapeut) ben ik hierin gespecialiseerd.

Pijn, klikken en/of beperkte mondopening
Bij aandoening aan de kaak heeft met het vaak over CMD oftewel Cranio Mandibulaire Dysfunctie.
Klachten die vaak voorkomen:
- Klikken of knappen bij openen
- Beperkte mondopening
- Pijn in en rondom de kaak
De oorzaak van de klachten kan heel divers zijn. Het kan onder andere liggen in het gewricht zelf, de aansturing vanuit het zenuwstelsel, de kracht en coördinatie van de spieren, aangeleerde gewoonten en houdingen, de occlusie (het op elkaar passen) van de tanden en de nekwervelkolom. Maar ook pijn na het dragen van een beugel is een oorzaak die vaker voorkomt
Als kaakfysiotherapeut of craniofaciaal therapeut maak ik een grondige analyse waar de pijn of klacht vandaan komt en daar stel ik dan in samenspraak met u een behandelplan voor op om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen.
Mogelijke behandelopties:
- Mobiliseren/bewegen van kaak en/of nek
- Optimaliseren van de werking van het zenuwstelsel
- Kracht, coördinatie of mobilisatie oefeningen
- Aanpassen mondgewoonten en houding
- Huiswerkoefeningen (bijvoorbeeld coördinatie of mobiliteit verbeteren)
Indien nodig wordt er uiteraard samengewerkt met andere disciplines om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen. Denk hierbij aan tandarts, huisarts, KNO-arts of logopedist.

Hoe werkt een kaak?
Het kaakgewricht bestaat uit 2 kaakkopjes die aan de onderkaak zitten en de gewrichtskom in het schedelbot. In het gewricht zit een discus (net als een meniscus in de knie) die beweegt als de mond wordt geopend.
Het kaakgewricht is uniek omdat het altijd tegelijk samenwerkt met de andere zijde, er een extra gewrichtsvlak bijkomt namelijk de tanden en er veel samenwerking is met spieren, gewrichten en zenuwen uit de buurt zoals de tong en de nek.
Wilt u weten wat ik voor u kan doen of wilt u vrijblijvend advies inwinnen?
Neem gerust contact met mij op; ik help u graag!