Houding

Waarom houding?

Zoals u waarschijnlijk weet is uw houding ontzettend belangrijk maar tegelijkertijd ook heel lastig om de hele dag aan te denken of correct uit te voeren. Maar als u weet waarom je het doet en als het helpt uw klachten te verminderen neemt de motivatie om het vol te houden vaak toe.

Vooral in het nek-, hoofd en halsgebied is houding belangrijk omdat het vele aspecten beïnvloedt zoals spierspanning, stand van gewrichten en bewegingsuitslag of mobiliteit. Zo wordt de spanning in de kauwspieren hoger als je inzakt, zo komt de onderkaak in een andere positie als u met uw hoofd wat naar voren schuift op uw nek en heeft u meer mondopening als u iets omhoog kijkt. Hieronder zijn 2 testjes beschreven zodat u dit zelf alvast eens kan ervaren.

Als er tijdens de behandelingen blijkt dat houding of een verkeerd beweegpatroon onderdeel uitmaakt van het in standhouden van de klacht zal ik hier uiteraard meer aandacht aan besteden.

Test 1:

Foto: Beeldboot/Gertjan Kooij
  • Je gaat netjes rechtop zitten, niet in een militaire houding maar wel zo dat je hoofd zo recht mogelijk op je romp staat.
  • Klik nu 10 x hard met je tanden op elkaar. Voel goed waar je contact maakt en hoe dit klinkt!

  • Nu zak je lekker in! Alsof je op de bank zit, lekker lui (zoals we allemaal weleens doen) maar kijk wel vooruit.
  • Klik nu nog eens 10 x hard op elkaar met je tanden.

Voel je verschil met de vorige keer? Is het geluid anders? Is het moeilijker of makkelijker?
De kans is groot dat het anders aanvoelde en het geluid ook anders was. Zo hebben we gedemonstreerd dat de positie van de onderkaak verandert met een andere houding en dat dit gevolgen kan hebben voor de nek, kauwsysteem (kaak, gebit, slikken) en spierspanning.

 

Test 2:

Foto: Beeldboot/Gertjan Kooij
  • Je gaat weer netjes rechtop zitten, niet in een militaire houding maar wel zo dat je hoofd zo recht mogelijk op je romp staat.
  • Open nu je mond zo ver mogelijk zonder je nek te bewegen en meet de opening globaal met het aantal vingers dat tussen je tanden past.

  • Nu kantel je je hoofd iets (10 graden) achterover.
  • Open nu weer je mond en meet dit met het aantal vingers dat tussen je tanden past.

Is het veranderd?
De kans is groot dat de opening iets is toegenomen. Zo hebben we gedemonstreerd dat de positie van nek de mate van mondopening kan beïnvloeden. Dit kan ook weer effecten hebben op het kaakgewricht, de nek en spierspanning.

 

Contact